Здравейте! Утре е най-хубавия пролетен празник-Великден! Сигурна съм, че повечето от вас днес ще правят приготовленията за празника. Лично аз реших днес с майка ми да направим козунаците и яйцата, защото вече няма време за кога-утре е Великден. Разпределихме си задачите така: Тя се занимава с козунаците, аз правя яйцата.. Сега от тези яйца ръцете са и покрити в червено и тук-там оранжево. От миналата година и бяха останали малко от така наречените „чорапчета“ (потапят се в гореща вода заедно с яйцето) Чорапчетата и бяха на Sponge Bob, така че имам яйца и на Sponege Bob. Опитах се да направя някакви подобни яйца, но честно казано не ми се получи, поради простата причина, че яйцата не ми бяха бели. Въпреки, че на снимката яйцето не е бяло има и още една особеност-не мога да рисувам като хората, а и боите тук са по-добри от моите.
Сега ще ви покажа няколко идеи, които можете да използвате, за да направите украсата за Великден, да оцветите яйцата (с една много хубава идея) изобщо сега ще попиша доста, но както вече казах-можете да ги използвате. Не си казвайте-е то нали Великден ще дойде и ще си тръгне-да така е, но пък другата година пак ще дойде. Няма ли да е хубаво сред време да видите какво сте творили, като сте били малки? Изборът е ваш!
Боядисване на яйца с естествени материали
“Първото и много важно условие е да ползвате бели яйца. Цветовете получени от
естествени материали са сравнително бледи. Мисля, че при кафявите яйца всичко ще
стане в доста бозав цвят. Оставете яйцата няколко часа извън хладилника, за
да не се напукат при варенето. В голяма част от материалите, които намерих,
пишеше, че яйцата трябва да се варят със съответните оцветители. Моите лични
наблюдения са, че така не се постига равномерно оцветяване. Много по- красиви
станаха яйцата, които сварих предварително и още горещи сложих в топлите отвари.
Изключение прави жълтото. Там вече наистина сварих яйцето с люспи от лук и
шафран.
За
червено – две средни
глави нарязано червено цвекло се залива с около 1,5 л вода и се вари 1 час.
Оставя се още 5-10 минути съвсем леко да охлади, след това се прецежда и се
добавят 1 ч.л сол и 3 с.л оцет. Топлите яйца се киснат в тази отвара в
продължение на час. Може да ги оставите и по- дълго за по- наситен цвят или по-
кратко за розово, но имайте предвид, че в някакъв момент почва да избиват на
кафяво. Много е важно цвеклото да е с хубав наситен цвят. Сега уцелих много ярки
глави, но ми се е случвало като си купувам за салата да стоят
жълтеникави.
За
жълто до медено кафяво и оранжево – Яйцата се
варят люспите на около 1 кг кромид лук.
За по- светло
жълто, може да се използва и настърганата кора на 1 кг лимони, които се варят 20
мин, заедно с яйцата. Това с лимона не го пробвах, но мисля да го тествам тази
седмица. Единственото, което ме спира е фактът, че нямам никаква идея какво да
правя с лимоните после.
Шафрана също
може да се ползва, като с него яйцата се оцветяват в много приятно жълто-
оранжево. Лошото е, че е много скъп и яйцата ще ви излязат направо златни. Аз
пробвах по- евтин вариант с листа от шафран. За тези, които не са наясно
истинската подправка шафран се получава от тичинките на растението. Листата на
цвета не са толкова ароматни, но са значително по- евтини, а по отношение на
оцветяването вършат същата работа.
Аз смесих шафран
с яйца от лук и резултатът е много приятен, макар и по- скоро оранжев от колкото
жълт.
Оранжево може да
получите като сварите яйцата с 3 с.л куркума и 1 с.л червен пипер. Добавянето на
1-2 с.л оцет ще направи цвета по- наситен.
За небесно
синьо – една средно
голяма червена зелка се нарязва на дребно и се залива с 2 л. вода, добавят се 3
с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари около 30 минути. Предварително сварените яйца се
киснат в прецедената отвара около 20-30 минути.
За тъмно
синьо – яйцата се
варят в домашно червено вино, смесено с вода (1:1), 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол. -
това все още не съм го пробвала. Подлежи да бъде тествано в четвъртък. За сега
само виждала резултата, който беше много интересен.
За
зелено – Е това вече
беше голям зор!
В статията,
която намерих и от която взаимствах идеите, пишеше че 1 кг спанак се залива с 2 л
вода, и се вари до оцветяване на водата. След това получената смес се маха от
котлона, отстраняват се спанака или магданоза и се потапят предварително
сварените яйца. Първият ми опит със спанака доведе до доста кафеникав
цвят.
Вторият е
значително по- сполучлив, но при него първо потопих яйцата за малко в отвара с
люспи от лук за да станат леко жълти и после ги киснах в сокът, получен от
изцеден спанак и магданоз, в който е добавена 1 с.л лимон сок и 2 с.л оцет.
За лилаво -
розово - 250 гр намачкани боровинки с 1 с.л оцет. Препоръчвам да го
прецедите и да го използвате така. Иначе цвета става неравномерен. С боровинки
може да се получи тъмно син цвят, ако се сложат намачкани при варенето на
яйцата. По това време на годината упражнението е доста скъпо. Пробвах със съвсем
малко количество върху пъдпъдъчи яйца. Хареса ми.
Като цяло упражнението е голяма играчка, докато се подготвят отварите, но после
всички яйца се потапят накуп и престояват необходимото време. Може да се вадят
от отварите по различно време, за да се получат различни нюанси.
Харесват ми
пастелните цветове, които се получават. Вярвате или не, но аз много си падам по
пастелни цветове:) “
На мен също ми харесаха тези цветове, но е много играчка. Следващата идея е как да си сварим яйцата без да се напукат.
Тази техника възпрепятства нежеланото счупване на яйцата, което би могло да се получи по време на вренето на водата. Яйцата се сваряват перфектно, без всъщност да врят на котлона. Жълтъка остава със страхотен цвят и няма и следа от по-тъмен цвят (ореол) в края му, който се получава ако яйцата се варят повече от необходимото. Важно е да огледате внимателно черупките на яйцата, особено ако са домашни, защото обикновено се събират и съхраняват в кошници. Купешките яйца са наредени в картони и нямат пряк допир едно с друго. Повърхността на яйцата трябва да е идеално чиста и здрава. Ако яйцето не е счупено, но по повърхността му има приличащи на пукнатини шарки (както яйцето от долната снимка), не го слагайте да се вари, защото черупката на такова яйце ще се напука при каквато и да е било топлинна обработка. Използвайте го за нещо друго...........
Вижте още идеи:
Това са идеите, ако и вие имате някакви идеи и сте ги направили вече пишете на пощата- eva.dim@mail.com
|